Kupujte len zrnkovú kávu

Mletá káva je pre kávičkára nevhodná a nepatrí do kávovaru skutočného milovníka kávy. Mletie kávy urýchľuje oxidáciu zrniek a tým pádom uvoľňovanie aromatických látok. Už po niekoľkých hodinách bude chuť kávy slabšia a nezachráni ju ani vzduchotesný obal. Akonáhle raz ochutnáte kávu, ktorú ste si sami namleli tesne pred prípravou, už sa vám ani inú nebude chcieť piť.

Sledujte dátum praženia

Čerstvé praženie kávy v nej vyzdvihne najlepšie chuťové vlastnosti, ktoré od tejto chvíle postupne miznú. Okrem aromatických olejov sa uvoľňuje aj oxid uhličitý, preto je potrebné nechať kávu po upražení "vydýchať". Pri kontakte čerstvo upražených zrniek s horúcou vodou dôjde k prudkej reakcii - horúca voda sa bude snažiť dostať dovnútra zrniek, oxid uhličitý naopak von. Káva ide do predaja 2 - 5 dní dní po pražení.

Vzduchotesné balenie je dôležité

Ideálne sú vzduchotesné vrecúška so spätným ventilom, ktoré zabránia kontaktu so vzduchom, ale prepustia von z vrecúška postupne sa uvoľňujúci oxid uhličitý. Vhodnými baleniami sú aj vákuové dózy, v ktorých kávu môžete uskladniť a udržať ju tak dlhšie čerstvú.

Koľko zrnkovej kávy nakúpiť

V prvom rade je dobré vyhnúť sa kávam predávaným v bežných obchodoch, ktoré tam zväčša po napražení stoja dlhú dobu. Po upražení vydrží káva čerstvá zhruba 2 týždne, vo vzduchotesnom obale 3-6 mesiacov. Preto kupujte len také množstvo kávy, ktoré ste schopní do polroka vypiť. Iné je, ak kávu kupujete pre viac ľudí v domácnosti, v kancelárii alebo do kaviarne.