Arabica

Arabica je považovaná za chutnejšiu kávu najmä vďaka nižšiemu obsahu kofeínu (cca 0,8-1,4 %) a vyššiemu množstvu olejov (cca 15-17 %) a cukrov (cca 6-9 %). Počas praženia kávy cukry karamelizujú, vyzdvihujú tak charakteristické sladké a ovocné vlastnosti Arabica kávy a ponúkajú mnoho rôznych chutí a aróm. Arabica rastie v subtropických oblastiach s pravidelnými zrážkami vo vyšších nadmorských výškach (okolo 600 - 2000 m n.m.), kde je kvalitná pôda a dostatočný tieň. Pestuje sa najmä v Strednej a Južnej Amerike, Afrike, Indii a Indonézii. Pestovanie kávy je komplikovanejšie ako by sa mohlo zdať, pretože od výsadby prejde až šesť rokov, kým príde prvá úroda, no dozrievanie je už rýchlejšie, čerešne tohto druhu dozrievajú zhruba deväť mesiacov po vykvitnutí.

Robusta

Robusta má v porovnaní s Arabicou dvakrát väčšie množstvo kofeínu (cca 1,7-4 %), menšie množstvo olejov (cca 10-12 %) a cukrov (cca 3-7 %), preto má Robusta horkejšiu chuť, je zemitejšia a jej acidita je takmer alebo rovno nulová. V Robuste badať tóny čokolády, ktorú cítiť aj v kombinácii s mliekom či cukrom. Robusta rastie v nižších nadmorských výškach (okolo 200 až 800 m.n.m), je schopná sa adaptovať aj na nehostinnejšie podmienky, vyžaduje si však teplú klímu a veľa vody. Prvá úroda zvykne byť už po dvoch rokoch od výsadby, čerešne dozrievajú približne desať mesiacov po vykvitnutí. Úrodu dáva aj viackrát do roka. Pestuje sa najmä v Afrike, Indii, Thajsku, Južnej Amerike, vo Vietname či na Cejlóne.