Vedeli ste, že káva má podobne ako víno stovky rôznych tónov? O káve sa dokonca tvrdí, že ich má ešte viac ako víno. Káva sa totiž pestuje v rôznych kútoch sveta, existuje veľké množstvo odrôd kávovníkov, rôzne farmárske postupy pestovania kávy, spôsoby jej sušenia a každá pražiareň má iné spôsoby praženia. V káve sa tak skrýva nekonečné množstvo farieb a tónov. Chute sú však v základe rozdelené len na dve, horká a kyslá (ovocná). Pre kyslú kávu sa často používa označenie acidná káva. Rôznorodosť chutí spôsobuju všetky už spomínané faktory ako plantáž, kde sa pestuje, druh kávy a jej odroda, spôsob pestovania, spôsob lúpania a sušenia, spôsob prípravy a spôsob praženia, ktorý chuť ovplyvňuje najviac. Čím je káva upražená svetlejšie, tým je kyslejšia (acidnejšia) a naopak, čím je tmavšie pražená, tým je viac horká. Významným faktorom, ktorý ovplyvňuje chuť kávy je to, o aký druh kávy sa jedná, teda či je to Robusta alebo Arabika. Horkosť a kyslosť môžu mať tiež rôzne stupne. Káva sa teda skladá z chutí, ktoré sú predovšetkým horké a kyslé a z tónov, ktorých je nepreberné množstvo.