Slovo barista pochádza z talianskeho označenia pre barmana, ktorý podáva kávové nápoje a rôzne drinky. V posledných rokoch sa však náplň práce baristu ustálila iba na príprave kávy, najmä espressa, ale aj ďalších alternatívnych metód. S príchodom novodobých kaviarní, kde sa dbá na kvalitu podávania kávy, musí barista poznať veľa detailov o káve, jej pôvode, spracovaní, pražení a hlavne chuťových profiloch. Každá káva je totiž niečím výnimočná a hodí sa na rôzne spôsoby prípravy. Barista musí každý deň pripraviť kávovar a nastaviť mlynček tak, aby z kávy dostal to najlepšie. Vytvorí si postup, podľa ktorého pripravuje kávu a vďaka tomu má káva chutiť v každú hodinu dňa rovnako. Možno sa to zdá ako jednoduchá vec, avšak mnohokrát rozhodujú desatiny gramov alebo sekundy pri príprave kávy, ktoré môžu jej chuť zmeniť. Podmienky na prípravu kávy sa totiž počas dňa menia aj vďaka atmosférickému tlaku alebo výkyvom počasia. Na všetky tieto zmeny musí vedieť barista reagovať, aby bola šálka kávy vždy výborná a rovnaká. Šľahanie mlieka a kreslenie obrázkov do kávy je ďalší kúsok umenia, ktoré by mal barista ovládať. Existujú dokonca rôzne baristické súťaže, či už na národnej alebo medzinárodnej úrovni, ktoré sa konajú pravidelne a dajú sa prirovnať k vrcholovému športu, pretože príprava, časová i finančná vyťaženosť tréningov je naozaj veľká. Je určite skvelé vedieť pripraviť výbornú kávu a mnoho hostí chodí do kaviarní práve kvôli baristom. Keď Vám bude chutiť káva v kaviarni, povedzte to baristovi, určite ho potešíte.