Pôvod kávy je zastretý množstvom legiend a mýtov. Jedna z najznámejších legiend rozpráva príbeh, ktorý sa datuje do roku 850, keď si pastier kôz Chaldo v hornom Egypte alebo na náhorných planinách Etiópie, či Habeša všimol, že je jeho stádo až príliš aktívne. Začal skúmať, čím to je a zistil, že sa stádo páslo na nejakých červených bobuliach jemu neznámeho kríka. Preto tie bobule sám vyskúšal a o svoj objav sa podelil s mníchmi z neďalekého kláštora. Opát, ktorý sa dostal k zrnkám kávy, však považoval tieto plody za dielo Satanovo a hodil ich do rovno ohňa. Práve to v nich uvoľnilo arómu, ktorá sa začala šíriť do blízkeho okolia. Opát zrná hneď vyhrabal a odvtedy sa na kávovník pozerá ako na užitočnú rastlinu, ktorej spracovanie a praženie je kľúčom k tajomstvu výborného a chutného nápoja - kávy.