Arabica je považovaná za chutnejšiu kávu najmä vďaka nižšiemu obsahu kofeínu (cca 0,8 - 1,4 %) a vyššiemu množstvu olejov (cca 15 - 17 %) a cukrov (cca 6 - 9 %). Počas praženia kávy cukry karamelizujú, vyzdvihujú tak charakteristické sladké a ovocné vlastnosti Arabica kávy a ponúkajú mnoho rôznych chutí a aróm. Arabica rastie v subtropických oblastiach s pravidelnými zrážkami vo vyšších nadmorských výškach (okolo 600 - 2000 m n.m.), kde je kvalitná pôda a dostatočný tieň. Pestuje sa najmä v Strednej a Južnej Amerike, Afrike, Indii a Indonézii. Pestovanie kávy je komplikovanejšie ako by sa mohlo zdať, pretože od výsadby prejde až šesť rokov, kým príde prvá úroda, no dozrievanie je už rýchlejšie, čerešne tohto druhu dozrievajú zhruba deväť mesiacov po vykvitnutí.

Rýchle info
Verticcio Sumatra Kerinci

Verticcio Sumatra Kerinci

Na sklade
od 14,80 €
Druh kávy Arabica
Pôvod kávy Ázia, Indonézia
Single-origin selekcia viacerých odrôd pochádzajúcich od farmárov z horskej oblasti Kerinci, obklopenej národným parkom Kerinci Seblat,…
Rýchle info
Aroma Coffee Indonesia Java Sweet & Mild

Aroma Coffee Indonesia Java Sweet & Mild

Na sklade
od 7,30 €
Druh kávy Robusta
Pôvod kávy Ázia, Indonézia
Káva z indonézskeho ostrova Jáva vyrastajúca na bohatej sopečnej pôde. 100 % Robusta s vysokým obsahom kofeínu.
Aký je rozdiel medzi Arabicou a Robustou?

Aký je rozdiel medzi Arabicou a Robustou?

Arabica je považovaná za chutnejšiu kávu najmä vďaka nižšiemu obsahu kofeínu a vyššiemu množstvu olejov a cukrov. Robusta má v porovnaní s Arabicou dvakrát väčšie množstvo kofeínu, menšie množstvo olejov a cukrov, preto má Robusta horkejšiu chuť, je zemitejšia a jej acidita je takmer alebo rovno nulová.

Kvíz

Aký druh kávy máte radšej?

Arabica 56%
Robusta 6%
Zmes (Arabica a Robusta) 39%
Počet hlasov: 54


Diskusia