Arabica - Pôvod kávy - Nikaragua
Arabica je považovaná za chutnejšiu kávu najmä vďaka nižšiemu obsahu kofeínu (cca 0,8 - 1,4 %) a vyššiemu množstvu olejov (cca 15 - 17 %) a cukrov (cca 6 - 9 %). Počas praženia kávy cukry karamelizujú, vyzdvihujú tak charakteristické sladké a ovocné vlastnosti Arabica kávy a ponúkajú mnoho rôznych chutí a aróm. Arabica rastie v subtropických oblastiach s pravidelnými zrážkami vo vyšších nadmorských výškach (okolo 600 - 2000 m n.m.), kde je kvalitná pôda a dostatočný tieň. Pestuje sa najmä v Strednej a Južnej Amerike, Afrike, Indii a Indonézii. Pestovanie kávy je komplikovanejšie ako by sa mohlo zdať, pretože od výsadby prejde až šesť rokov, kým príde prvá úroda, no dozrievanie je už rýchlejšie, čerešne tohto druhu dozrievajú zhruba deväť mesiacov po vykvitnutí.
Kúpeľná pražiareň - Nicaragua
Poradca
Aký je rozdiel medzi Arabicou a Robustou?
Arabica je považovaná za chutnejšiu kávu najmä vďaka nižšiemu obsahu kofeínu a vyššiemu množstvu olejov a cukrov. Robusta má v porovnaní s Arabicou dvakrát väčšie množstvo kofeínu, menšie množstvo olejov a cukrov, preto má Robusta horkejšiu chuť, je zemitejšia a jej acidita je takmer alebo rovno nulová.
Diskusia