Chute kávy

Chute kávy

Vedeli ste, že káva má podobne ako víno stovky rôznych tónov? O káve sa dokonca tvrdí, že ich má ešte viac ako víno.


Kaviarenský umelec - barista

Kaviarenský umelec - barista

S príchodom novodobých kaviarní, kde sa dbá na kvalitu podávania kávy, musí barista poznať veľa detailov o káve, jej pôvode, spracovaní, pražení a hlavne chuťových profiloch. Každá káva je totiž niečím výnimočná a hodí sa na rôzne spôsoby prípravy.


Cuppingové skóre

Cuppingové skóre

Slovo "cupping" sa dá voľne preložiť ako šálkovanie. Podstatou tohto procesu je pripraviť šálku kávy, ktorá sa degustuje a na základe toho, ako chutí, vonia a ďalších vlastností, sa ohodnotí číslom.


Legenda o vzniku kávy

Legenda o vzniku kávy

Pôvod kávy je zastretý množstvom legiend a mýtov. Jedna z najznámejších legiend rozpráva príbeh, ktorý sa datuje do roku 850, keď si pastier kôz Chaldo v hornom Egypte alebo na náhorných planinách Etiópie, či Habeša všimol, že je jeho stádo až príliš aktívne.


Stupne praženia kávy

Stupne praženia kávy

Každá pražiareň má svoje označenia pre stupne praženia kávy, čiže neexistuje jednotné označenie platné pre všetky druhy praženia. Vo všeobecnosti je ich však možné, do istej miery, rozdeliť na tri stupne praženia podľa farby: svetlý, stredný a tmavý. Pražením kávy sa docieľuje rôzny obsah kofeínu v nej a jej rôzna chuť.


Ako na najlepšiu chuť kávy?

Ako na najlepšiu chuť kávy?

Kávové zrnká sú svojím obsahom plné jedinečných aromatických látok, z ktorých väčšina je prchavá a ich chuť sa zlou prípravou dokáže pokaziť. Najnáchylnejšia na to je príprava espressa, ktoré je najvyššou métou každého kávičkára. Pri kúpe kávy je potrebné pamätať na tieto tipy.


Skladovanie kávy

Skladovanie kávy

Skladovanie kávy je pre zachovanie jej čerstvosti veľmi dôležité. Ak sa budete držať týchto zásad, Váša káva bude mať stále skvelú vôňu a zachová si čerstvosť.


Arabica vs. Robusta

Arabica vs. Robusta

Arabica je považovaná za chutnejšiu kávu najmä vďaka nižšiemu obsahu kofeínu a vyššiemu množstvu olejov a cukrov. Robusta má v porovnaní s Arabicou dvakrát väčšie množstvo kofeínu, menšie množstvo olejov a cukrov, preto má Robusta horkejšiu chuť, je zemitejšia a jej acidita je takmer alebo rovno nulová.