Robusta - Pôvod kávy - Ázia
Robusta má v porovnaní s Arabicou dvakrát väčšie množstvo kofeínu (cca 1,7 - 4 %), menšie množstvo olejov (cca 10 – 12 %) a cukrov (cca 3 – 7 %), preto má Robusta horkejšiu chuť, je zemitejšia a jej acidita je takmer alebo rovno nulová. V Robuste badať tóny čokolády, ktorú cítiť aj v kombinácii s mliekom či cukrom. Robusta rastie v nižších nadmorských výškach (okolo 200 až 800 m.n.m), je schopná sa adaptovať aj na nehostinnejšie podmienky, vyžaduje si však teplú klímu a veľa vody. Prvá úroda zvykne byť už po dvoch rokoch od výsadby, čerešne dozrievajú približne desať mesiacov po vykvitnutí. Úrodu dáva aj viackrát do roka. Pestuje sa najmä v Afrike, Indii, Thajsku, Južnej Amerike, vo Vietname či na Cejlóne.
Kúpeľná pražiareň - Vietnam
Poradca
Aký je rozdiel medzi Arabicou a Robustou?
Arabica je považovaná za chutnejšiu kávu najmä vďaka nižšiemu obsahu kofeínu a vyššiemu množstvu olejov a cukrov. Robusta má v porovnaní s Arabicou dvakrát väčšie množstvo kofeínu, menšie množstvo olejov a cukrov, preto má Robusta horkejšiu chuť, je zemitejšia a jej acidita je takmer alebo rovno nulová.